Veelgestelde vragen

Waarom is een goede kwaliteit bodem belangrijk?
Een goede bodem is belangrijk. Een egale, veerkrachtige bodem zorgt ervoor dat uw paard optimaal kan presteren en nog belangrijker, een goede bodem voorkomt blessures. Zo zien wij bijvoorbeeld het paard zekerder en krachtiger gaan bewegen wanneer het de beschikking over een stabiele, veerkrachtige ondergrond heeft.

Kun je een goede kwaliteit manegebodem zelf aanleggen?
Met het Grecon zelfbouwpakket voor eb en vloedbodems is het mogelijk om zelf een goede kwaliteit manegebodem aan te leggen. Het zelfbouwpakket bevat alle benodigde materialen, op de afmetingen van de nieuw aan te leggen rijbaan berekend. Uiteraard bevat het pakket ook een duidelijke werkbeschrijving. Komt u er dan onverhoopt nog niet uit, dan staan wij altijd voor u klaar om u te helpen.

Waaraan herken ik een goede kwaliteit bodem?
Een goede kwaliteit manegebodem bevat geen organisch materiaal (houtsnippers, kokosvezel e.d.). Organisch materiaal verteert in de loop der jaren en zorgt ervoor dat de bodem dichtslaat. Daarnaast is het belangrijk dat er een eb- en vloed systeem aanwezig is wat de bodem van onderaf kan bewateren. Een goede kwaliteit toplaag bevat bovendien te allen tijde een stability vezel en Geopad snipper, die de stabiliteit en veerkracht van de bodem waarborgt.

Zijn er voor de verschillende disciplines binnen de paardensport ook verschillende type bodems noodzakelijk?
Grecon bodems zijn in de basis voor alle disciplines geschikt (m.u.v. western). Echter, wanneer de bodem intensief belast wordt voor springen c.q. aangespannen rijden, adviseren wij om de toplaag op dit gebruik aan te passen. Zo kan de stabiliteit extra verstevigd worden met onze stability mix.

Kun je ook losse materialen kopen voor het restaureren van een oude manege bodem?
Bij Grecon kunt u álle benodigde materialen ook los kopen. U kunt bij ons bijvoorbeeld terecht voor onze Geotrack® snippers, welke wij per baal van ongeveer 350kg verkopen in de kleuren wit, grijs en zwart. Het toevoegen van deze snipper geeft extra stabiliteit en veerkracht aan uw bestaande toplaag.

Ook voor de aanschaf van andere materialen t.b.v. uw paarden- accommodatie en faciliteiten kunt u met ons contact opnemen.

Hoe kun je een bodem goed onderhouden?
De levensduur van een paardenbak kan verlengd worden wanneer men direct na het rijden de mest verwijdert, geen paarden in de rijbaan losgooit en deze ook niet gebruikt voor longeerdoeleinden.

Kan een bodem bij alle weersomstandigheden gebruikt worden?
Een Grecon eb-en vloed bodem kan bij bijna alle weersomstandigheden gebruikt worden, met uitzondering van sneeuwval en hevige vorst.

Hoe staan de bodems in verhouding tot het milieu?
Onze bodems zijn niet belastend voor het milieu.

Wat zijn de voordelen van een eb-en vloed bodem?
Elke bodem heeft het juiste percentage vocht nodig. Het regelen van de waterhuishouding door middel van een drainagesysteem zorgt ervoor dat de bodem van onderaf egaal bevochtigd wordt. Dit in tegenstelling tot een sproei-installatie, waarbij zaken als wind ervoor kunnen zorgen dat de bodem niet overal gelijkmatig bewaterd wordt. Daarnaast voorkomt een eb- en vloed bodem dat er roestplekken op hekwerken en bestrating ontstaan. Bij tikker- en sproei-installaties kunnen deze vlekken niet voorkomen worden(hoog ijzergehalte Nederlands water). Bij een automatisch systeem is de paardenbak iedere ochtend wederom van dezelfde hoge kwaliteit. Met warm weer is het systeem simpel extra in te schakelen en door trainen goed mogelijk.