Rijbak aanleggen

Wilt u graag een rijbak aanleggen? Grecon Bodemtechniek is gespecialiseerd in het aanleggen van hoogwaardige kwaliteit manegebodems. Bij het aanleggen van uw rijbak, is het belangrijk dat u weloverwogen beslissingen maakt wat betreft de materiaalkeuze en het type rijbak dat u aan wilt laten leggen. Rijbakken bestaan er in diverse soorten en maten en zijn van uiteenlopende kwaliteit.  Een goede kwaliteit rijbak zorgt ervoor dat blessures bij uw paard, veroorzaakt door een te zware belasting van de pezen en gewrichten door de bodem, voorkomen kunnen worden. Bovendien bepaald de kwaliteit van uw rijbak  of u heel het jaar door kunt trainen, of dat u bij de eerste zware regenbui of warme dagen naar andere alternatieven moet zoeken om uw paard van de dagelijkse beweging te kunnen voorzien.

Wat is belangrijk bij een rijbak aanleggen?

Bij het aanleggen van uw rijbak is het gehele proces, van A tot Z even belangrijk. Vergelijk het maar met het bouwen van een woonhuis. Wanneer een degelijke fundering ontbreekt zal de woning, hoe goed de kwaliteit van de bouwmaterialen dan ook mogen zijn, uiteindelijk scheef zakken of zelfs scheuren. Een hoge kwaliteit rijbak bestaat uit een aantal onmisbare  onderdelen. Zo dient deze voorzien te zijn van een eb en vloed bodem inclusief drainagesysteem. Een eb en vloed bodem zorgt voor een effectieve en constante  bewatering. Ook dient de bodem van uw toekomstige rijbak te bestaan uit een goede verhouding zand en een stabiliteitsvezel. Ten alle tijden raden wij af gebruik te maken van organische materialen (houtsnippers, kokosvezel) deze gaan namelijk in de loop der jaren verteren en zorgen ervoor dat uw bodem dicht slaat. Het zand in uw rijbak bepaald voor 90% de kwaliteit van de bodem. Wanneer er zand gebruikt wordt dat niet geschikt is voor het aanleggen van een rijbak, dan zal de bodem niet goed stabiliseren (het zand blijft te los) of slaat deze dicht (het zand is niet voldoende waterdoorlatend.

Specifieke methode

Grecon Bodemtechniek hanteert een specifieke methode om de samenstelling van het paardenbakzand te kunnen garanderen. Zo wordt het zand al tijdens het zuigen door de zandzuiger gezeefd. Vervolgens wordt het zand op korrelgrootte in een vijftal bunkers gesorteerd. Het zand bestemd voor de rijbak bestaat altijd uit een vast percentage afkomstig van iedere bunker, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw zand altijd uit de juiste verhouding bestaat en daarmee in combinatie met de stabiliteitsvezel een uitstekende toplaag vormt voor uw rijbak. Het kiezen van het systeem voor de bewatering voor uw rijbak, de zandsoort en het type stabiliteitsvezel kunnen een significant verschil maken in de kwaliteit van uw rijbak en het plezier wat u hiervan heeft. Belangrijker nog, deze factoren kunnen in grote mate bijdragen aan de gezondheid van uw dier. Laat u van te voren dus goed informeren wanneer u besluit zelf uw rijbak aan te leggen.

Contact

Wilt u liever een specialist uw rijbak aan laten leggen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies!