Hart voor paarden

Eb en vloed bodem

Heeft u interesse in het aanleggen van een eb en vloed bodem? Grecon Bodemtechniek is gespecialiseerd in het aanleggen van deze manegebodems.  Een eb en vloed bodem zorgt ervoor dat u altijd het juiste vochtpercentage voor uw manegebodem kunt reguleren. De vochtbalans in het paardenbakzand is, naast de stabiliteitsvezel, van invloed op de stabiliteit van uw manegebodem. Deze bodem kan zo aangelegd worden, dat hij het gehele jaar door geschikt is voor dressuur, springen en zelfs de mensport, al naar gelang wat uw wensen zijn.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het regelen van de waterhuishouding bij uw eb en vloed bodem, gebeurd door middel van een drainagesysteem in combinatie met een waterpomp. Dit combi systeem zorgt ervoor dat uw manegebodem van onderaf egaal bevochtigd wordt. Bevochtigen met behulp van dit systeem is daarom een betere manier van bewateren dan bevochtiging via bijvoorbeeld een sproei-installatie, waarbij zaken als wind ervoor kunnen zorgen dat de manegebodem niet overal gelijkmatig bewaterd wordt. Daarnaast voorkomt dit systeem dat er roestplekken op hekwerken en bestrating ontstaan. Bij tikker- en sproei-installaties kunnen deze vlekken niet voorkomen worden (het Nederlandse leidingwater beschikt over een hoog ijzergehalte). Het eb en vloed systeem is tevens populair vanwege zijn eenvoudige werking. Wanneer het waterpeil van de bodem is toegenomen door regenval, kan het overtollige water simpel en snel afgevoerd worden door het inschakelen van de waterpomp. Binnen enkele ogenblikken is uw bodem weer geschikt om in te rijden.  Wanneer het een langere periode droog is werkt het eb en vloed systeem omgekeerd. Vanuit het waterreservoir wordt water via het drainagesysteem in de bodem gepompt. De pomp is eenvoudig te bedienen door middel van een schakelaar. In tegenstelling tot bij een sproei-installatie, kunt u tijdens het bewateren de bodem gewoon gebruiken.

Waar op letten bij het aanleggen van een eb en vloed bodem?

Bij het aanleggen van een eb en vloed bodem is het belangrijk dat de bodem volledig wordt afgesloten van de natuurlijke ondergrond. Dit gebeurd door het aanbrengen van een stevige, waterdichte folie. Deze folie voorkomt dat uw bodem beïnvloed wordt door factoren als grondwater of overige bodemstoffen. Bij het aanleggen van uw manegebodem bodem is het gehele proces, van A tot Z even belangrijk. Vergelijk het maar met het bouwen van een woonhuis. Wanneer een degelijke fundering ontbreekt zal de woning, hoe goed de kwaliteit van de bouwmaterialen dan ook mogen zijn, uiteindelijk scheef zakken of zelfs scheuren.  Zorgt u er dan ook voor dat u, wanneer u zelf uw eb en vloed bodem aanlegt, dat u zich goed laat informeren over het juiste materiaalgebruik en aanlegtechnieken.

Contact

Laat u liever een expert uw eb en vloed bodem aanleggen? Gebruik onderstaand contactformulier voor een vrijblijvende offerte.